Yeni Bitki Türleri Tescil Süreci

Islahçı hakkının korunması için başvurulacak resmi kurum, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tohumculuk ve Sertifikasyon Müdürlüğü’ dür. Şekli şartlar açısından bir komisyon tarafından incelenen başvuru, daha sonra esastan incelenmektedir. İnceleme şu konuları kapsamaktadır. 

  • Çeşidin yeni sayılıp sayılmadığı
  • Başvuru sahibinin bu hakka sahip olup olmadığı veya başvuruya yetkili olup olmadığı
  • Çeşit için önerilen ismin uygun olup olmadığı

Islahçı hakkının verilmesine engel bir durum belirlendiği takdirde bu durum, gerekçeleri ile başvuru sahibine 30 gün içerisinde bildirilmektedir.

Esas inceleme aşamasını da geçen başvuru, ıslahçı hakkı kütüğüne kaydedilmekte ve kayıt tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Bitki Çeşitleri Bülteni’nde yayınlanmaktadır. Yayına itiraz süresi 3 aydır.

Başvuruya alınan itirazlar başvuru sahibine bildirilmekte ve 3 ay içerisinde itiraza cevap vermesi istenmektedir. Bu süre yeterli olmadığı ve ek süre talebi haklı gerekçelere dayandırıldığı takdirde, itiraza yanıt süresi 2 ay daha uzatılabilmektedir.

Islahçı Hakkı Tescil Komitesi tarafından teknik inceleme raporu doğrultusunda Islahçı Hakkı Belgesi düzenlenmekte ve tesciline karar verilen çeşit, 30 gün içerisinde yayınlanmaktadır.

Yeni Bitki Türleri Tescil Maliyeti

Islahçı haklarının korunmasında işlem ücretleri (başvuru, teknik inceleme, çeşit ismi inceleme, tescil ve ilan) ve yıllık ücret olmak üzere iki ayrı ücret sistemi bulunmaktadır. İşlem ücretleri peşin olmak üzere, yıllık ücret ise başvuru tarihine göre takvim yılı baz alınarak ödenmektedir. Başvuru ücretinin sabit olmakla birlikte, resmi inceleme ücretleri koruması talep edilen bitki çeşidine göre değişmektedir.

Yeni Bitki Türleri Koruma Süreci

Koruma süresi ıslahçı hakkının tescilinden itibaren yirmi beş yıldır. Bu süre ağaçlar, asmalar ve patates için otuz yıldır. Koruma süresinin sona ermesi, takvim yılı sonu itibarıyla hesaplanır.

Kimler Faydalanabilir?

Çeşit koruma hakkından Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikamet eden veya ticari faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişiler veya UPOV Sözleşmesi kapsamında başvuru hakkına sahip kişiler ararlanabilmektedir. UPOV Sözleşmesi Türkiye’ de 44 bitki türü için uygulanmaya başlanmıştır.

Scroll to Top